Przystawka
1 ząbek czosnku1 pomarańcza
1 cebula
1/4 sałaty lodowej
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny (ja użyłam figowego)
sól, pieprz
Burak myjemy, kładziemy na niego ząbek czosnku, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczmy w 200C koło 40 minut. Cebulę obieramy, kroimy na ósemki, solimy i pieczemy w wysokiej temperaturze, przy użyciu górnego rusztu lub grilla, pieczemy aż się zrumieni, po wyjęciu, gdy cebula jest jeszcze gorąca, skrapiamy octem balsamicznym, mieszamy. Gdy burak będzie gotowy i przestygnie, obieramy, kroimy na plasterki, wycinamy serduszka - można nożem, można użyć foremki do ciastek. Pomarańcze obieramy i kroimy na plastry. Na talerzach układamy pokrojoną na kawałki sałatę, następie cebule, na niej pomarańcze, na wierzchu serca - posypujemy sola i świeżo zmielonym pieprzem, polewamy oliwą.
Danie Główne
lub
Panna Cotta z sosem truskawkowym
250ml śmietanki
2 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii lub cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
cukier puder
50g truskawek
4 kruche ciasteczka (polecam digestive)
Śmietankę przelewamy do małego garnuszka, laskę wanilii przecinamy wzdłuż, nożem wyjmujemy ziarenka, wszystko dodajemy do śmietanki. Dodajemy łyżeczkę cukru pudru, podgrzewamy, uważamy, by nie doprowadzić do wrzenia. Gdy śmietanka będzie gorąca, wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy żelatynę. Odstawiamy by wystygło. Przygotowujemy dwa naczynka, wykładamy folią spożywczą,gdy masa będzie miała temperaturę pokojową przelewamy do naczynek, wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, aż deser się zetnie. W woreczku kruszymy ciastka, truskawki rozdrabniamy widelcem z dodatkiem cukru pudru. Na środek talerza wykładamy deser, obsypujemy dookoła ciasteczkami, z których układamy serce, polewamy truskawkami.
poproszę o kaczuszke i pana cotte, mniammm! ile kosztuje dostawa do DXB?
OdpowiedzUsuńskładniki i robota gratis - musisz jedynie pokryć koszta wizy, pobytu i biletów - grosze ;)
OdpowiedzUsuń