sobota, 12 lutego 2011

Dla Ciebie Wszystko

Dla Ciebie wszystko - czyli robimy wrażenie na ukochanej osobie. Jeśli Twoją dewizą jest: "Przez żołądek do serca" polecam przygotowanie małej uczty. Pamiętajmy jednak, że przejedzenie nie sprzyja amorom, więc przystawki i deser powinny być lekkie oraz zawierać owoce, które tak dobrze wpływają na libido - oto moja propozycja na walentynkowy obiad lub kolację.

Przystawka
Sałatka zakochanej


 1 burak
1 ząbek czosnku
1 pomarańcza
1 cebula
1/4 sałaty lodowej
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny (ja użyłam figowego)
sól, pieprz

Burak myjemy, kładziemy na niego ząbek czosnku, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczmy w 200C koło 40 minut. Cebulę obieramy, kroimy na ósemki, solimy i pieczemy w wysokiej temperaturze, przy użyciu górnego rusztu lub grilla, pieczemy aż się zrumieni, po wyjęciu, gdy cebula jest jeszcze gorąca, skrapiamy octem balsamicznym, mieszamy. Gdy burak będzie gotowy i  przestygnie, obieramy, kroimy na plasterki, wycinamy serduszka - można nożem, można użyć foremki do ciastek. Pomarańcze obieramy i kroimy na plastry. Na talerzach układamy pokrojoną na kawałki sałatę, następie cebule, na niej pomarańcze, na wierzchu serca - posypujemy sola i świeżo zmielonym pieprzem, polewamy oliwą.

Danie Główne

lub

Deser
Panna Cotta z sosem truskawkowym

250ml śmietanki
2 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii lub cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
cukier puder
50g truskawek
 4 kruche ciasteczka (polecam digestive)

Śmietankę  przelewamy do małego garnuszka, laskę wanilii przecinamy wzdłuż, nożem wyjmujemy ziarenka, wszystko dodajemy do śmietanki. Dodajemy łyżeczkę cukru pudru, podgrzewamy, uważamy, by nie doprowadzić do wrzenia. Gdy śmietanka będzie gorąca, wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy żelatynę. Odstawiamy by wystygło. Przygotowujemy dwa naczynka, wykładamy folią spożywczą,gdy masa będzie miała temperaturę pokojową przelewamy do naczynek, wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, aż deser się zetnie. W woreczku kruszymy ciastka, truskawki rozdrabniamy widelcem z dodatkiem cukru pudru. Na środek talerza wykładamy deser, obsypujemy dookoła ciasteczkami, z których układamy serce, polewamy truskawkami.

2 komentarze:

  1. poproszę o kaczuszke i pana cotte, mniammm! ile kosztuje dostawa do DXB?

    OdpowiedzUsuń
  2. składniki i robota gratis - musisz jedynie pokryć koszta wizy, pobytu i biletów - grosze ;)

    OdpowiedzUsuń