sobota, 19 lutego 2011

Krem z brokułów



1/2 brokuła
1/2 litra wody
1/2 litra mleka
2 ząbki czosnku
1/2 białej cebuli
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
ser do posypania (może być żółty ale lepszy jest parmezan)
1 łyżka posiekanych ziół - koperek, pietruszka, szczypiorek lub mieszanka



Brokuły kroimy na mniejsze kawałki, łącznie z łodygą. Gotujemy wodę, dodajemy szczyptę soli, wrzucamy brokuły, gotujemy około 5 minut, aż zmiękną, ale zachowają kolor. W garnku obok podsmażamy cebulę na maśle, gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek. Zalewamy wodą z gotowania brokułów, dodajemy brokuły, mleko, doprawiamy solą, pieprzem, gałką - miksujemy blenderem - sprawdzamy czy nie trzeba doprawić, jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy mleka. Podajemy gorącą, posypaną serem i szczypiorkiem. Dodatkowo można przygotować grzankę.

0 komentarze:

Prześlij komentarz