Sałatki



Może orzeźwiać, może rozgrzewać, może być dodatkiem, jak i daniem głównym, słodka - deserem. Sałatki i surówki, choć często znajdują się, gdzieś w tle, bez nich scenografia uczty, byłaby pusta i nijaka. Często zwykła sztuka mięsa, na przykład mielony, w towarzystwie ciekawej sałatki, nabiera zupełnie innego wyrazu. Podany z gotowaną marchewką i groszkiem , przypomina klimat barów PRL, zaś z wykwintną sałatką z rucoli i winogron, ma charakter odświętny, wręcz uroczysty. Myślę, że sałatki mogą być naszym kulinarnym poligonem - łatwo tu o eksperymenty i wybuchy entuzjazmu!

Sałatka z kolorowym makaronem
Sałatka wytrawna z winogronami
Najprostsza surówka z marchwi
Cobb Salad
Pomidory z mozarellą
Sałatka Kaczkowskiego
Sałatka Szefa
Sałatka ziemniaczana
Sałatka delikatna
Sałatka z buraków
Wytrawna sałatka z pomarańczy
Sałatka owocowa z sosem zabaione