poniedziałek, 21 marca 2011

Focaccia

Włoski chleb, idealny do dań z grilla, na pikniki, imprezy!
500g mąki
300ml wody
1 paczka suszonych drożdzy
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
3 ząbki czosnku
3 suszone pomidory
garść oliwek
garść kaparów



Mąkę, drożdże, sól, cukier, wodę wymieszać, dodać 1 łyżkę oliwy, rozmaryn i tymianek. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, obtoczyć w pozostałej oliwie. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 30 minut (jeśli mamy tylko pół godziny, najlepiej ciasto włożyć do miski i przykryć ją szczelnie folią spożywczą). Pomidory, oliwki, czosnek kroimy na malutkie kawałki. Ciasto wyjmujemy ponownie zagniatamy, wałkujemy w kształt prostokąta. Trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem robimy małe wgłębienia, w równych odstępach, na całej powierzchni chleba. Do wgłębień wkładamy kawałki pomidorów, czosnku, oliwek, kapary. Odstawiamy na 10 minut, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200C. Pieczemy około 20 minut, aż chleb się zrumieni.

2 komentarze:

  1. Znalazłem! Zaraz się wezmę do pieczenia zobaczymy jak wyjdzie, a nie dziwię się że Tomasz tak się zachwycał... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hihihi miałam Ci wysłać link, gdy będą nowe posty! A może to i lepiej szybciej je zamieszczę:)

    OdpowiedzUsuń