piątek, 11 lutego 2011

Kulebiak

 
Ciasto:
500g mąki pszennej - tortowej
30g świeżych drożdży lub paczka drożdży instant
100g masła
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Farsz:
500g kapusty
1 cebula
1/2 pęczka koperku
200g boczku
1 mała paczka suszonych grzybów
2 jajka


Namoczyć grzyby w gorącej wodzie. Zrobić cisto: drożdże zalać mlekiem, dodać łyżkę mąki i zostawić na kilkanaście minut. Rozpuścić masło. Do miski przesiać mąkę, dodać zaczyn, jaja, cukier, wyrabiać ciasto. Dodać roztopione masło i nadal wyrabiać. Zostawić w misce, przykryć ścierką i odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować farsz. Pokroić kapustę, posiekać cebulę, pokroić na drobno grzyby. Wszystko razem wrzucić do garnka (najlepiej o grubym dnie), dusić z wodą, w której moczyły się grzyby. Jajka ugotować, ostudzić i pokroić w drobną kostkę, boczek pokroić na skwarki i podsmażyć. Po 15 minutach duszenia, dodać do kapusty koperek, posolić i popieprzyć do smaku. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozciągnąć rękoma na prostokątny płat, wyrównać powierzchnię wałkiem. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć kapustę, boczek, jajka. Zwinąć, zlepić brzegi ciasta posmarowane białkiem lub wodą. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajem i nakłuć widelcem w kilku miejscach dość głęboko. Upiec na złoty kolor, w średnio nagrzanym piekarniku (160-180°C). Podawać na gorąco. Najlepiej z roztopionym masłem z dodatkiem świeżego koperku.

0 komentarze:

Prześlij komentarz