niedziela, 27 lutego 2011

Makaron wiosenny


100g boczku
1 mała cukinia (lub pół dużej)
1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
garść czarnych oliwek
sól, pieprz, chili
makaron spaghetti dla 2 osób
2-4 łyżki oliwy z oliwek



Gotujemy wodę na makaron. Boczek kroimy w skwarki, cukinię kroimy na długie cienkie paski - ja używam obieraczki do ziemniaków. Oliwki kroimy w ulubiony sposób lub zostawiamy w całości. Pietruszkę i czosnek siekamy. Gdy woda się zagotuje, na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, gdy się podsmaży, zmniejszamy płomień, dodajemy czosnek, po kilku sekundach dodajemy sok z cytryny. Gdy makaron ugotuje się al' dente, odcedzamy go. Do boczku dodajemy cukinię, trzymamy na patelni, mieszając jeszcze 30 sekund. Makaron wykładamy na talerze, dodajemy cukinie z boczkiem - doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili. Dekorujemy oliwkami, pietruszką, skrapiamy oliwą.

0 komentarze:

Prześlij komentarz