piątek, 11 lutego 2011
Kurczak z papryką Kung-Po
250g piersi z kurczaka
1 roztarty ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka chili
1 świeża, czerwona papryka
Sos:
3 łyżki wody
1,5 łyżki octu (ja używam ryżowego)
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
2,5 łyżki wiśniówki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mięso pokrajać w kostkę, posypać solą, mąką, dodać 1/2 łyżki oleju, czosnek, wymieszać, odstawić na 15 minut. Paprykę pokroić w 3cm kawałki - mniej więcej takie same, jak kurczak. Wymieszać składniki sosu, dokładnie, by nie było grudek, odstawić. Na patelni mocno rozgrzać olej, włożyć mięso, mieszając smażyć 5 minut. Wyjąć, odłożyć. Na patelnię dolać ciut oleju, jeśli to konieczne, wlać sos, poczekać, aż zacznie wrzeć. Dodać paprykę, smażyć 30 sekund, dodać kurczaka, zmniejszyć ogień do minimum i dusić koło minuty. Podawać natychmiast z ryżem lub makaronem ryżowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jedno z moich ulubionych dań poprostu pycha !!!
OdpowiedzUsuń