Ten sposób podawania ryżu w Polsce, spopularyzowały chińskie bary, a prawda jest taka, iż pomysł barwienia ryżu pochodzi z Indii, kraju słynącego z szafranu i kurkumy. Z moich obserwacji wynika, iż sposób przygotowania takiego ryżu, zależy od tego czym barwimy ryż. Jeśli używamy do tego szafranu lub kwiatu krokusa - przyprawę dodajemy do wrzącej wody, następnie dodajemy ryż i gotujemy razem. Jeśli używamy kurkumy lub curry, wpierw gotujemy ryż, następnie gorący posypujemy przyprawą i mieszamy.
1 woreczek ryżu
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz, czerwona papryka
2 łyżki posiekanego koperku
Zgodnie z tym co napisałam wyżej - do wrzącej wody wrzucamy ryż, gotujemy, aż będzie gotowy, odcedzamy, przesypujemy do garnka, dodajemy łyżeczkę kurkumy, 1/4 łyżeczki papryki, koperek - mieszamy. Solimy do smaku, jeśli jest to konieczne.
0 komentarze:
Prześlij komentarz