piątek, 11 lutego 2011

Portugalski chleb broa (kukurydziany)

Skład na jeden duży lub dwa małe bochenki chleba
450g mąki pszennej
225g mąki kukurydzianej
Łyżeczka soli
20g drożdży
500ml ciepłej wody

Przesiej obie mąki do miski, dodaj sól. Jeśli nie chce ci się przesiewać, a masz dużą miskę, możesz wsypać obie mąki i napowietrzyć za pomocą trzepaczki - po prostu mieszaj mąki trzepaczką około 1-2 minut. Drożdże rozpuść w 100ml ciepłej wody, i posyp łyżeczką mąki – odstaw na 5 minut. Do mąki dodaj drożdże i resztę wody. Powinna wyjść gładkie, lepkie ciasto. Wyrabiaj około 10 minut. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, aż podwoi swój rozmiar - koło godziny.
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie zagnieć, pozbywając się powietrza, ułóż na blasze, przykryj ścierką i ponownie odstaw na 45 minut.
Nagrzej piekarnik do 200°C, piecz około godziny.
Warianty – dla smaku podczas pierwszego wyrabiania można dodać łyżkę dobrej oliwy, ja lubię dodać również po łyżeczce suszonego koperku i chili.

0 komentarze:

Prześlij komentarz