piątek, 11 lutego 2011

Pierogi pieczone z farszem z fety.



600g mąki
2 jaja
1 szklanka śmietany
1 proszek do pieczenia
1 opakowanie fety
1 pęczek drobnego szczypiorku
1/4 małego słoiczka suszonych pomidorów.
sól, pieprz

Mąkę, jaja, śmietanę oraz proszek do pieczenia wsypać do miski, zagnieść na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie wymagało więcej płynu, można podlać mlekiem. Odstawić do lodówki na 45 minut. Fetę rozdrobnić, wymieszać z posiekanymi pomidorami oraz łyżką oliwy, szczypiorkiem, czosnkiem, spróbować - posolić, popieprzyć do smaku. Po wyjęciu, rozwałkować, wycinać kółka lub kwadraty, lepić pierogi napełniając farszem. Piec na pergaminie, posmarowane tłuszczem lub jajkiem w temperaturze 180C.

0 komentarze:

Prześlij komentarz