piątek, 11 lutego 2011

Obwarzanki greckie - bułeczki śniadaniowe

Przepis ten pochodzi z książki i Teresy Miazgowskiej "Pizze, chleby, foccacie". Mój błąd sprawił, iż przepis stał się przepisem na szybkie bułeczki śniadaniowe!


 
Składniki:
2 szklanki mąki krupczatki
4 dag ziaren sezamu
4 łyżki oliwy
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy do blachy

Na suchej patelni prażyć ziarna sezamu, od czasu do czasu potrząsając patelnią, żeby równo się zrumieniły. Gdy zrobią się złote i zaczną pachnieć natychmiast wysypać je na talerz. Mąkę z solą przesiać do miski, 3 jajka ubić z 4 łyżkami zimnej wody oraz oliwą i drewnianą łyżką wymieszać wszystko, aż powstanie gładkie ciasto. Może wam się wydawać, że jest za bardzo klejące, ale tak ma być:) Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką (też krupczatką), wyrabiać ok. 10 minut. Pozostawić na prawie 15 minut. Następnie podzielić ciasto na kawałki, z każdego utoczyć wałeczek o średnicy ok. 2,5 cm i sklejać pierścienie. W trakcie pieczenia bułeczki jeszcze trochę rosną, więc dziurka w środku nie może być za mała. Jak widać na zdjęciu mi wyszły bułeczki, nie obwarzanki - wspomniany wcześniej błąd. Powierzchnię  obwarzanków posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i ułożyć na blasze wysmarowanej (za pomocą pędzelka) oliwą. Piec na złoty kolor ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC, przy czym ostatnie 10 minut na termoobiegu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz