piątek, 11 lutego 2011

Rustykalny chleb ziemniaczany


680g ugotowanych ziemniaków
660g mąki pszennej (najlepiej chlebowej - ilość białka równa lub większa od 11g)
120ml ciepłej wody, która została z gotowania ziemniaków
1 łyżka drożdży suszonych lub
15g świeżych
2 łyżki oleju
2 łyżki soli (uwaga: połowę soli użyjemy do gotowania ziemniaków!)

Ziemniaki zagotować w osolonej wodzie, przed odcedzeniem pozostawić 120ml wody do ciasta chlebowego.
Ostudzone i dobrze ugniecione bądź przeciśnięte przez praskę ziemniaki wkładamy do maszyny (miksera, miski). Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, w której się gotowały ziemniaki i pozostawiamy na 5 minut. Dodajemy do masy ziemniaczanej razem z olejem i mieszamy, powoli dodając resztę soli i mąkę. Zagniatamy ciasto ok. 10 minut, odstawiamy na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, dzielimy na 6 części, robimy z nich kule, układamy w tortownicy (posmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej mąką), Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30-40 minut. Gdy wyrośnie wstawiamy do rozgrzanego do 200C piekarnika (nie termoobieg!), pieczemy 40 minut.

0 komentarze:

Prześlij komentarz