piątek, 11 lutego 2011

Pieczone placki ziemniaczane z łososiem

Przepis ten pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu" i choć co nie co zmieniłam, to autorkom programu należą się oklaski, ochy i achy!


Na placki: 1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść posiekanego koperku
1 małe jajko
sól, pieprz
olej rzepakowy do wysmarowania blachy
200g wędzonego łososia

Na sos:
1 jogurt  niskotłuszczowy
1 łyżeczka posiekanego koperku
chili, sól i pieprz
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Najlepiej termoobieg plus grzałka z góry/ grill. Przygotować sos.  Jogurt wymieszać z koperkiem, szczyptą chili, solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem i plastrami wędzonego łososia.

1 komentarz:

  1. MEGA pyszne placki, do tego dietetyczne! Moje modyfikacje- zamiast oleju oliwa, pieczenie bez termoobiegu ( wolę, jak są bardziej wilgotne) i małe kaloryczne szaleństwo- zamiast jogurtu kwaśna, gęsta śmietana:)))

    OdpowiedzUsuń