Najszybsze, najprostsze, dlatego najczęściej robione u mnie w domu ciasto z owocami. Najlepiej robi się w mikserze z miską obrotową, wtedy praca ogranicza się do wrzucania kolejnych składników i włączenia piekarnika. Jakie owoce? Truskawki, śliwki, jabłka - ogólnie co jest w danej chwili ogólnodostępne i tanie :)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
5 jaj
1kg owoców
opcjonalnie - skórka z cytryny
Jaja ubijamy z cukrem, po chwili dodajemy cukier waniliowy, gdy masa zrobi się blada, prawie biała, dodajemy partiami, powoli mąkę z proszkiem i olej - cały czas mieszając. Na koniec skórkę z cytryny. Blachę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec 45-60min w temperaturze 180C. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz