Łosoś marynowany
Składniki
Marynata
4 łyżki soli gruboziarnistej
3 łyżki cukru
Łyżeczka ziaren białego pieprzu, grubo zmielonego
2 świeże filety z łososia (ok. 1kg środka ze skórą)
2 pęczki kopru
Sos musztardowy
3 łyżki ziarnistej musztardy francuskiej
2 łyżeczki cukru
Łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz biały
1/2 pęczka kopru
Przygotować najlepiej szklane naczynie, wielkością dopasowane do rozmiarów filetów. Rybę oskrobać z łusek, umyć w zimnej wodzie. Zmielić pieprz, wymieszać z solą i cukrem. Połową mieszanki posypać z obu stron jeden filet. Ułożyć go, skórą do dołu w przygotowanym naczyniu. Następnie posiekać koperek, 2/3 zużyć do posypania filetu. Drugi filet również posypać mieszanką przypraw i ułożyć na pierwszym skórą do góry. W ten sposób filety stykają się mięsem, rozdzielone jedynie koperkiem. Posypać resztą kopru skórę górnego fileta. Przykryć folią i docisnąć – można użyć słoika z wodą lub karton mleka. Trzymać w lodówce około dwóch dni, przy czym dwa razy dziennie obracać filety w formie (tj. nie rozdzielając, zamieniamy miejscami góra-dół, i polewamy powstałą marynatą).
Po dwóch dobach, wyciągamy filety i bardzo cienko kroimy, skraplamy sosem i dekorujemy cząstkami cytryny.
Sos: Musztardę wymieszać z cukrem, octem i oliwą, dodać przyprawy i koperek. Jeżeli sos jest zbyt intensywny można dodać śmietanki. Dodając śmietanki do połowy sosu, możemy przygotować dwa i udekorować nimi łososia w kratkę!
0 komentarze:
Prześlij komentarz