Sałatka z buraków
Składniki:
500g czerwonych buraków
czosnek – tyle ząbków czosnku ile buraków, jeśli buraki są duże to dwa ząbki na 1 burak.
Sos:
6 łyżek oliwy
3 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki tłuczonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 mała cebula
1 łyżka posiekanego koperku
sól
Wyszorowane buraki upiec w piekarniku - zawinięte w folię aluminiową z ząbkami czosnku, w temperaturze 200°C. Po przestudzeniu, ale jeszcze ciepłe należy obrać – można to łatwo zrobić pocierając folią o skórę buraka. Obrane i ostudzone zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić cienkie słupki.
Przygotować sos: w młoździeżu utłuc nasiona kolendry, dodać miód i ocet - utrzeć doprawić imbirem, solą i oliwą. Na końcu dodać posiekaną drobno cebulę. Buraki polej sosem i wymieszaj, przykryj i odstaw na 3 godziny do lodówki. Wyjmij pół godziny przed podaniem, ponownie wymieszaj i posyp posiekanym koperkiem
0 komentarze:
Prześlij komentarz