sobota, 15 stycznia 2011

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa
(na 4 porcje)

1 litr drobiowego rosołu
1/2 szklanki śmietanki (9-12%)
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
Sok z 1/2 cytryny
5-6 łyżek posiekanego koperku (lub 3-4 łyżki suszonego)
4 jajka

Z masła i mąki zrobić zasmażkę (tj. rozpuścić masło w garnku i wysypać na nie mąką, od razu intensywnie mieszając), rozprowadzić ją, powoli wlewając rosół – cały czas mieszając. Gotować chwilę na małym ogniu, wlać sok z cytryny, wrzucić koperek, doprawić solą. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć zupę z ognia i dodać śmietankę. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz