Zupa azjatycka
(8 porcji)
500g chińskiej mieszanki warzywnej na patelnię
10g grzybów mun ( o ile nie zawierała ich mieszanka)
1 opakowanie makaronu ryżowego cienkiego
3l bulionu warzywnego lub drobiowego
100g pędów bambusa
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojoweg
1/2 pęczku koperku
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Ewentualnie: jedna pierś kurczaka
W małym naczyniu namaczamy grzyby co najmniej 15 minut. Do garnka wlewamy bulion (jeśli używamy kostki rosołowej użyć 1 kostki rosołowej na 1 litr wody), doprowadzić do wrzenia, dodać posiekany czosnek, chili, kurkumę, imbir, paprykę - mieszamy. Dodajemy mieszankę warzyw ( i opcjonalnie cienko pokrojonego w paski kurczaka), gotujemy. W tym czasie kroimy grzyby na cienkie paski – wielkości zapałek. Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się namaczały do garnka. Gdy warzywa zmiękną (uważać by nie rozgotować), dodajemy makaron wyłączamy kuchenkę, zakrywamy pokrywką, zostawiamy na 5 minut. Siekamy koperek, mieszamy z pędami bambusa. Zupę doprawiamy sosem sojowym i pieprzem według uznania. Podajemy posypaną bambusem i koperkiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz