niedziela, 16 stycznia 2011

Panga z sosem krabowym


6-10 paluszków krabowych
100g krewetek (opcjonalnie)
1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
300 ml mleka
1 łyżeczka kurkumy
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
2 filety Pangi (można zastąpić inną białą, morską rybą)

Rybę upiec w piekarniku lub ugotować na parze - raczej nie smażyć, a jeśli już to koniecznie bez panierki!
Paluszki i krewetki rozmrozić. Paluszki pokroić na 1cm kawałki. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dolewać powoli mleko, cały czas mieszając - by nie powstały grudki. Gdy sos zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień, dorzucić paluszki i koperek, mieszając powoli odczekać 2 minuty, dorzucić krewetki.
Rybę podawać polaną sosem z ulubionymi dodatkami. Danie jest bardzo delikatne w smaku, dlatego należy wybierać dodatki, które go nie zdominują - ryż lub puree będą lepsze niż frytki, podobnie sałata będzie lepsza od surówki z buraków czy marchwi.

1 komentarz:

  1. Pyszny sos! Danie dla koneserów, bardzo delikatne i eleganckie.

    OdpowiedzUsuń