sobota, 15 stycznia 2011

Żurek


Żurek
(na 8-10 porcji)

1,7 litra wody
200g boczku
4 ziemniaki
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
3 białe kiełbasy
4 liście laurowe
2 żurki instant w paczce
4 jajka
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku

Białą kiełbasę gotujemy z liśćmi laurowymi. Gdy kiełbasa się ugotuje, wyjmujemy ją z garnka, a w pozostałej wodzie rozrabiamy żurki. Boczek kroimy na skwarki, cebulę i czosnek siekamy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku, wytapiamy tłuszcz z boczku (około 4 minut). Nie wyjmując boczku dorzucamy cebulę i czosnek, smażymy, aż się zeszkli, dosypujemy majeranek i tymianek. Zalewamy żurkiem, dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy, aż kartofle zmiękną. Kiełbasę kroimy na plasterki, jajka gotujemy na twardo. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy kiełbasę. W miskach kładziemy przekrojone na pół lub na ćwiartki jajko zalewamy żurkiem podajemy z chlebem żytnim.

0 komentarze:

Prześlij komentarz