Dla 2 osób:
Pół paczki makaronu - najlepiej pappardelle
Suszone pomidory w oliwie
1 pierś z kurczaka
1 łyżka kaparów
1 garść oliwek
125ml śmietanki może być 9% lub więcej
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
bazylia, sól, pieprz
Parmezan lub ser typu parmezan
Odcedzić kapary, zalać łyżką mleka lub śmietanki. Przygotowujemy garnek wody do makaronu - woda powinna zacząć wrzeć gdy skończymy kroić - należy wtedy zmniejszyć płomień i poczekać, tak by wszystko zsynchronizować w czasie. Mięso pokroić w kawałki, cebulę posiekać, czosnek pokroić na cieniutkie plasterki, oliwki w kółeczka lub na ćwiartki. Pomidory minimum jedna garść odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki - może być na pół.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z pomidorów, podsmażyć na niej mięso. Gdy kurczak się zrumieni dorzucić cebulę, po około 2 minutach dorzucić czosnek - w ten sposób nie spalimy go. Po minucie dodajemy pomidory, czekamy ponownie minutę dodajemy kapary i oliwki. W tym momencie do wcześniej nastawionej wody wrzucamy makaron (5-8 minut). Zmniejszyć płomień pod patelnią do minimum, wlać śmietankę, doprawić szczyptą soli i pieprzem.
Ugotowany makaron wykładamy na talerz, wykładamy sos, posypujemy parmezanem, dekorujemy bazylią.
0 komentarze:
Prześlij komentarz