1 puszka tuńczyka w oleju
1/2 świeżego ogórka
150ml śmietanki 12%
1/2 pęczka koperku
1/2 paczki makaronu
sól, pieprz
opcjonalnie: 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy, 1 łyżeczka kaparów
Nastawić wodę na makaron. Ogórka zetrzeć na tarce - duże oczka.Tuńczyka odcedzić, zostawiając łyżeczkę oleju. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy makaron, solimy. Do małego garnuszka, wlewamy śmietankę dodajemy tuńczyka i koperek (jeśli używamy pieprz zielony i kapary również dodajemy), pieprzymy, solimy - trzymamy na małym ogniu. Gdy makaron się ugotuje, do sosu dodajemy starty ogórek. Makaron odcedzamy, dodajemy sos, mieszamy w garnku i nakładamy porcje.
Super przepis na szybki obiad. Moja modyfikacja- ścieram ogórka nad sitkiem i potem go ugniatam, pozbywając się nadmiaru soku ( lepszy sos).
OdpowiedzUsuń