sobota, 15 stycznia 2011

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

1 kurczak
300ml mleka
3 liście laurowe
1 średnia cebula
3-5 ząbki czosnku
3 goździki
60g masła
3 łyżki mąki
300 ml śmietanki
1/5 świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Sól, pieprz
Garść rodzynek


Kurczaka przepołowić, umyć i ugotować – można jednocześnie zrobić rosół. Gdy kurczak przestygnie przygotowujemy sos. Cebulę obrać z pierwszych, brudnych warstw, wbić w nią goździki, zalać mlekiem, dodać listki laurowe i czosnek. Zagotować i ostudzić. W dużym garnku, najlepiej z grubym dnem, przygotować zasmażkę – rozpuszczamy masło, oprószyć mąką i energicznie mieszać. Powoli wciąż mieszając dolewamy przecedzone mleko, gotować kilka minut, dolać śmietankę. Zmniejszyć ogień do minimum, doprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać rodzynki. Jeśli sos wydaje się zbyt rzadki należy poczekać i ostudzić go w miarę obniżania temperatury, będzie gęstniał. Na koniec dodać pokrojonego kurczaka (bez skóry). Podgrzewać uważając by sos się nie przepalił. Jeśli chcemy podać potrawę dla większej ilości osób, dobrze jest podgrzać kurczaka osobno i polać sosem na talerzach w ten sposób mamy pewność, że sos nie przypali się. Podawać z białym ryżem i wytrawną sałatką(np. carpaccio z buraków) lub z puree z ziemniaków i z marchewką i groszkiem, zwyczajem barów mlecznych.

0 komentarze:

Prześlij komentarz