czwartek, 20 stycznia 2011

Pizza z tuńczykiem


250g mąki
15g drożdży
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
woda
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 cebula
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oregano
100g startego sera
Szczypta soli, papryki, pieprzu
opcjonalnie: oliwki, kapary

Mąkę z solą wsypać do ogrzanej miski. Drożdże wymieszać z dwiema łyżkami ciepłej wody. Wymieszać z mąką, odczekać 10 minut. Wyrobić ciasto - dodając w miarę potrzeby wody - uformować kulę, wysmarować oliwą, włożyć do miski, przykryć ścierką. Gdy wyrośnie po podwójnej ilości uformować placki - 2 małe lub 1 duży.
Umieścić na pergaminie, posmarować przecierem posypać oregano i pokrojoną w cienkie piórka cebulą, dodać tuńczyka, posypać serem, następnie doprawić solą, pieprzem, papryką. Jeśli się lubi po wierzchu posypać oliwkami i kaparami.
Piec około 15 min w temperaturze 200C

0 komentarze:

Prześlij komentarz