Zupa cebulowa
(na 6 dużych porcji)
400g łagodnej cebuli (to jest zwykłej nie czosnkowej, ani czerwonej)
1 duży ziemniak (około 100-150g)
2 łyżki masła
1,5 litra bulionu (najlepiej mięsnego)
1/8 litra wytrawnego wina
Masło do smażenia (około 2 łyżek)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
3-4 liście laurowe
100g żółtego sera (może być każdy, który się rozpuszcza, polecam Ementaler)
6 kromek czerstwego chleba
2-3 ząbki czosnku
Pieprz czarny świeżo mielony
Cebulę pokroić w cienkie „piórka”. Ziemniaka umyć, obrać pokroić w 2cm kostkę. W dużym garnku rozpuścić masło, wkładać partiami cebulę. Smażyć, aż się zeszkli. Oprószyć pieprzem, dolać wino, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty. Dodać zioła, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 40 minut. Gdy zupa ugotuje się, rozgnieść w niej ziemniaki – można to zrobić widelcem, gdyż po takim czasie powinny być miękkie.
Nagrzać piekarnik do 200°C. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Chleb natrzeć czosnkiem ( jeśli ktoś lubi czosnek można go wycisnąć na kromki),kromki przysypać połową sera.
Zupę przyprawić solą i pieprzem, wlać do żaroodpornych miseczek. Do każdej włożyć na wierz kromkę chleba, przysypać resztą sera. Zapiekać około 10 minut, aż ser się lekko stopi.
0 komentarze:
Prześlij komentarz