Tort bezowy, a raczej deser
Składniki:
1,5 kg bezów
1,5 kg truskawek
6 żółtek
1,5 szkl cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 kostki masła
2 szklanki soku owocowego (pomarańczowy)
Utrzeć na parze żółtka z cukrem. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Powoli dodać sok, ciągle mieszając. Następnie dodać mąkę i ucierać, aż powstanie gęsty budyń.
Gdy masa wystygnie, należy ją ubić wraz z masłem (można to zrobić mikserem ale lepiej ręcznie). Do masy wrzucić pokrojone na pół lub ćwiartki truskawki.
Ułożyć warstwami bezy, masa, bezy – tak by powstało coś w rodzaju kopca (jak kopiec kreci ;), udekorować truskawkami i miętą i odstawić do lodówki.
UWAGA!!! Choć tort jest smaczny też dnia następnego, to traci na wyglądzie, gdyż truskawki wszystko barwią.
0 komentarze:
Prześlij komentarz