sobota, 15 stycznia 2011

Gruszki serowe



2 twarde gruszki (dla 4 osób)
Małe opakowanie sera lazur (lub innego pleśniowego)
Garść pistacji (ewentualnie orzechów włoskich)
20ml śmietanki lub mleka
˝ cytryny

W małej miseczce rozetrzyj ser z śmietanką lub mlekiem, tak aby ser nabrał konsystencji kremu. Pistacje obierz i posiekaj. Umyte gruszki, przekrój na pół, wydrąż pestki i nieco miąższu, tworząc gruszkowe miseczki. Wysmaruj gruszki sokiem z cytryny,  by nie ściemniały. Napełnij gruszki serowym kremem i posyp pistacjami – można podawać w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane.

1 komentarz:

  1. Świetny klasyk, jedno z moich ulubionych smakowych połączeń:) tu w wersji eleganckej, ja leń kroję gruszki i ser w kostki, sypie tłuczonymi orzechami i zalewam vinegrette'm :)

    OdpowiedzUsuń