sobota, 15 stycznia 2011
Udawane ślimaki - śliwki w boczku
Udawane ślimaki czyli śliwki w boczku
Paczka cienko pokrojonego boczku wędzonego
Paczka orzechów włoskich
Paczka suszonych śliwek kalifornijskich
Słodka czerwona papryka w proszku
Wykałaczki
Na blacie lub dużej desce rozkładamy plastry boczku, jeśli są długie, kroimy je na pół. Obsypujemy słodką papryką. Odliczamy tyle śliwek, ile mamy boczku, nadziewamy je połówkami orzecha włoskiego. Śliwkę owijamy boczkiem i przekłuwamy wykałaczką.
Przygotowane „ślimaki” pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C 10-15 minut, aż boczek zrumieni się na złoto-brązowy kolor.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wykwintne, super na przyjęcie- fajnie wyglądają na półmisku. BARDZO smaczne!
OdpowiedzUsuń