sobota, 15 stycznia 2011

Udawane ślimaki - śliwki w boczku



Udawane ślimaki czyli śliwki w boczku

Paczka cienko pokrojonego boczku wędzonego
Paczka orzechów włoskich
Paczka suszonych śliwek kalifornijskich
Słodka czerwona papryka w proszku
Wykałaczki

Na blacie lub dużej desce rozkładamy plastry boczku, jeśli są długie, kroimy je na pół. Obsypujemy słodką papryką. Odliczamy tyle śliwek, ile mamy boczku, nadziewamy je połówkami orzecha włoskiego. Śliwkę owijamy boczkiem i przekłuwamy wykałaczką.
Przygotowane „ślimaki” pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C 10-15 minut, aż boczek zrumieni się na złoto-brązowy kolor.

1 komentarz:

  1. Wykwintne, super na przyjęcie- fajnie wyglądają na półmisku. BARDZO smaczne!

    OdpowiedzUsuń