środa, 19 stycznia 2011

Naleśniki Gundel palacsinta

40 g rodzynek
5 łyżek rumu
2 jajka
300ml mleka
250g mąki
20g skórki pomarańczowej
180g orzechów włoskich
100ml śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru
szczypta cynamonu
6 łyżek masła
100ml wody gazowanej

Rodzynki namoczyć w rumie. Jajka utrzeć z mlekiem i mąką, odstawić na 30min. Zagotować śmietankę z połową cukru. Dodać osączone rodzynki (nie wylewać rumu), posiekane orzechy (lub grubo zmielone), skórkę pomarańczową i cynamon, gotować 2 minuty.Zdjąć z ognia, ostudzić, dodać rum, w którym moczyły się rodzynki.
Do ciasta naleśnikowego dodać wodę gazowaną i wymieszać. Usmażyć 12 naleśników na rozgrzanym maśle. Każdy posmarować masą, złożyć na połowę i zwinąć. Podawać z sosem czekoladowym lub posypane cukrem pudrem!

0 komentarze:

Prześlij komentarz