sobota, 15 stycznia 2011

Moussaka z mięsem

Moussaka z mięsem

1kg ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
Pęczek natki pietruszki
Pęczek oregano
4-6 łyżek oleju
500g mięsa mielonego
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
50dkg pomidorów w zalewie
2 bakłażany
5 pomidorów
 4 łyżki masła
4 łyżki mąki
1/4 litra mleka
1/4 bulionu
Tarty parmezan
Sól, pieprz, cukier

Ziemniaki ugotować w mundurkach (około 20 minut). Zieleninę, czosnek, cebulę posiekać. Rozgrzać 2 łyżki oleju podsmażyć mięso. Dodać czosnek, cebulę i koncentrat pomidorowy, smażyć 7 minut. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Dodać pomidory zalewą, dusić 5 minut. Bakłażany pokroić w cienkie plastry, posolić. Ziemniaki obrać, pokroić na plastry. Bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem i usmażyć na reszcie oleju (często plastry rozkładam na pergaminie i podpiekam w piekarniku – co oszczędza czas oraz kaloryczność potrawy). Zrobić sos: rozpuścić masło, oprószyć mąką , zasmażyć. Podląc mlekiem i bulionem, sos zagotować, przyprawić. W formie ułożyć warstwami ziemniaki, mięso, pomidory i bakłażany. Polać sosem, posypać serem, zapiekać 40 minut w temperaturze 200°C.

0 komentarze:

Prześlij komentarz