środa, 19 stycznia 2011

Murzynek



1 kostka masła
4 łyżki wody
4 łyżki kakao
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie: bakalie, 100g orzechów lub mąki orzechowej
Jeśli dodajemy orzechy (mąki orzechowej), to odejmujemy równą ilość mąki.


Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i odstawić do ostygnięcia. Odlać 1/4 masy. Zmielić orzechy. Do masy stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz orzechy (ewentualnie inne bakalie). Ciasto starannie wymieszać dodając po 1 żółtku. Pod koniec dodać ubite białka. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą (lub zmielonymi orzechami) Piec około 50 minut w 180C.
Po wyjęciu z piekarnika i odczekaniu kilku minut ciasto posmarować pozostałą (1/4) częścią masy.

0 komentarze:

Prześlij komentarz