sobota, 15 stycznia 2011

Tosty


Idealne na początek dnia, jako przystawki, a także na kolację! Przepisów na tosty jest praktycznie tyle, ilu właścicieli opiekaczy – UWAGA! Pisząc opiekacz mam na myśli maszynkę, jak na zdjęciu obok nie toster na kromki chleba! Aby przygotować idealne tosty będzie nam potrzeby, przede wszystkim chleb tostowy – najlepiej taki z terminem ważności około tygodnia, oznacza to, iż nie posiada konserwantów, może sprzedają taki gdzieś koło was w pobliskiej piekarni?



Zasada jest taka, by wszystkie składniki były w bardzo drobnej postaci – ser starty na drobnych oczkach. Warzywa, owoce, wędliny, mięso, grzyby posiekane. Kromkę chleba tostowego smarujemy sosem ( o ile jest przewidziany) sypiemy serem, kładziemy mięso, wędliny, następnie warzywa i owoce. Przykrywamy drugą kromka (już bez sosu by tost nie był zbyt wilgotny) i kładziemy do dobrze nagrzanego opiekacza. Drobne składniki sprawią, iż jedzenie tostów nie będzie sprawiało nam trudności – duże kawałki by wypadały i mogły by sprawić, że tost się rozsypie.

Tosty do zup (na przykład do zupy meksykańskiej)
Chleb tostowy
Żółty ser
Zioła prowansalskie
Chili

Tosty góralskie
Oscypek
Pomidorek
Czosnek
Pieprz

Tosty wykwintne
Ser pleśniowy
Żurawina suszona

Tosty indyjskie
Ser
Ananas
Sos curry- wymieszany jogurt z przyprawą curry i ewentualnie z dodatkiem czosnku
Kurczak

Tosty sycylijskie
Ser
Salami
Sos pomidorowy z dodatkiem bazylii i oregano

Tosty tradycyjne
Ser
Pieczarki
Oregano

0 komentarze:

Prześlij komentarz