sobota, 15 stycznia 2011

Cobb Salad

Cobb Salad

Sos:
3 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 mały roztarty ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 szklanki oliwy

Sałatka:
3 piersi kurczaka
2 awokado
1 poszatkowana sałata rzymska lub lodowa
skwarki z 6 plasterków bekonu
3 pomidory pokrojone w kostkę
6-8 dag rokpola
1-2 tacki kiełków słonecznika
2 pokrojone jajka na twardo
szczypiorek lub dymka

Połącz składniki sosu, oprócz oliwy. Potem ucieraj z oliwą, aż sos zgęstnieje. Ugotuj kurczaka w 1,5 l wody, zdejmij z ognia, przykryj, odstaw na 15 minut. Ostudź, pokrój w kostkę. Miąższ awokado także pokrój w kostkę. W misce układaj warstwami sałatę, kurczaka, bekon, pomidory, ser, awokado, kiełki, jajka, posypać posiekanym szczypiorkiem i dymką.

0 komentarze:

Prześlij komentarz