sobota, 29 stycznia 2011

Gnocchi


Na cztery porcje:
500g mączystych ziemniaków
1 żółtko
3 łyżki utartego parmezanu
3 łyżki świeżych ziół (bazylia, pietruszka, szczypiorek)
125g mąki - 1 szklanka
Do podania sos (przepis niżej) lu masło.

Ziemniaki można upiec lub ugotować obrane na parze - lepiej upiec, ale nie zawsze mamy na to czas. Osuszyć, ostudzić i utłuc. Przełożyć do dużej miski. Dodać żółtko, parmezan, zioła. Wymieszać i stopniowo dodawać tyle mąki, by powstało kleiste ciasto. Wyrabiać jeszcze 5 minut, dodając mąki jeśli trzeba.
Podzielić ciasto na 4 porcje. Uformować z każdej wałek około 2cm (grubości kciuka) i pokroić na kawałki 3cm. Delikatnie rozwałkować każdy kawałek w owal i ostrożnie zrobić wzorek widelcem - widelec należy zanurzyć w mące by nie przyklejał się.
Gotować gnocchi partiami w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą, aż wypłyną na powierzchnię (około 2 minut). Odcedzić i podawać z sosem lub masłem.

Sos:
2 ząbki czosnku
1 posiekana cebula
100g boczku, pokrojonego na skwarki
100g suszonych pomidorów z oliwą
1 puszka pomidorów bez skóry
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka świeżej bazylii

Rozgrzać oliwę z pomidorów, podsmażyć na niej cebulę i czosnek. Dodać boczek. Po 2-3 minutach dodać pomidory, cukier, ocet - gotować, aż sos zgęstnieje (około 10 minut). Tuż przed podaniem dodać bazylię.

0 komentarze:

Prześlij komentarz