sobota, 15 stycznia 2011
Nachos
Nachos - przepis podstawowy
300g mąki pszennej
300g mąki kukurydzianej
270-300 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki słodkiej papryki
˝ łyżeczki kminku mielonego
Oba rodzaje mąki mieszamy, dodajemy sól, proszek do pieczenia, przyprawy i ponownie mieszamy bardzo dokładnie. Powoli dodajemy wody, cały czas wyrabiając ciasto. Uwaga ciasto nie będzie szybko idealne, trzeba je wyrabiać 10-15 minut, aż nabierze jednolitej, twardej ale sprężystej konsystencji (takiej jak ciasto na pierogi). Dzielimy ciasto na 12 części, robimy z nich kulki, następie rozwałkowujemy je na okręgi – aby tortille wyszły idealnie okrągłe, ja wycinam je pokrywką do garnka! Uzyskane w ten sposób placki, kładziemy na rozgrzanej teflonowej patelni (bez tłuszczu!!!). Odwracamy placek, gdy pojawią się pęcherze powietrza, z drugiej strony smażymy znacznie krócej – około minuty.
Otrzymane tortille kroimy na 8-12 części (trójkątów), smarujemy przygotowanym sosem i kładziemy na papier dopieczenia. Pieczemy 6 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, po 6 minutach odwracamy, smarujemy drugą stronę i ponownie pieczemy 6 minut, aż nabiorą ładnego koloru. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut.
Nachos – sposób podania
1 duża paczka nachos o naturalnym smaku
25g sera gouda
25g sera mimolette (pomarańczowy ser typu Edam)
1 zielona papryczka chili
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
20g czarnych oliwek
Szczypiorek
Ewentualnie: awokado + cytryna, twardy pomidor
Sery zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek i chili posiekać. Oliwki pokroić w poprzek, na tak zwane kółeczka. ˝ awokado pokroić w drobną kostkę i skropić cytryną. Pomidor pokroić na ósemki, wywalić miąższ, pokroić w drobną kostkę.
Układać warstwami nachos, ser, dodatki, posypać papryką, nachos, ser, dodatki, papryka – zapiekać w żaroodpornym naczyniu w piekarniku ( 200°C) aż ser się rozpuści lub wstawić na 5 minut do mikrofalówki na najwyższą moc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
oooo w końcu wiem jak zrobić je od podstaw. Dla mnie bomba!!!
OdpowiedzUsuń