Zupa serowa z mięsem
(6 porcji)
1/2 kg mięsa mielonego
2 l bulionu drobiowego
1 por
3 ząbki czosnku
1 średnia biała cebula
2-3 serki topione śmietankowe, ziołowe, emmentaler (jak kto woli)
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju
2 łyżki posiekanej pietruszki lub szczypiorku (według uznania)
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Pieprz, sól
Ewentualnie: pieczarki
Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy, wrzucamy mięso podsmażamy. Cebulę siekamy, por przecinamy na pół, i kroimy na bardzo cienkie plasterki, czosnek siekamy. Wyjmujemy z garnka mięso i na pozostały tłuszcz wrzucamy cebulę, por i czosnek (ewentualnie pokrojone pieczarki), przykrywamy i dusimy około 4 minut. Gdy cebula się zeszkli, a por zmięknie oprószamy całość mąką. Mieszamy. Cały czas mieszając dolewamy powoli bulion, gotujemy na małym ogniu. Pokroić serki na mniejsze kawałki, mieszając dodać do bulionu. Gdy serki się rozpuszczą dodajemy mięso, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz