Sałatka owocowa z sosem zabaione
banany
ananasy
pomarańcze
kiwi
cytryna
garść pistacji
inne owoce według uznania
Sos:
3 żółtka
3 łyżki cukru
125 ml wytrawnego szampana
Przygotować owoce, pokroić, ułożyć na talerzykach, w miseczkach lub w kieliszkach, skropić sokiem z cytryny i schować do lodówki. Wyjąć przynajmniej 15 minut przed podaniem. Posiekać pistacje, można je również uprażyć by wzmocnić ich aromat.
Przygotować sos – do dużego garnka wlać wody, około 3-4 cm. W metalowej misce połączyć żółtka i cukier – ubić, aż powstanie biała masa (tak zwany kogiel-mogiel) . Miskę umieścić w garnku z gotującą się wodą – cały czas ubijać i powoli dodawać szampana, aż powstanie puszysty sos.
Polać sosem owoce i posypać orzechami, natychmiast podawać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz