sobota, 15 stycznia 2011

Tajine z kurczaka

Tajine z kurczaka

3 pojedyncze piersi z kurczaka
12 suszonych śliwek
6 suszonych daktyli
6 suszonych fig
2 czerwone cebule
3 marchewki
1 garść oliwek
25 g obranych migdałów
50 g rodzynek
2 laski cynamonu
1 cytryna
1 łyżka oliwy
4 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej pietruszki
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka ziaren gorczycy, utłuczonych w młoździeżu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
150ml wody
1/2 pęczka świeżej pietruszki

Jeśli nie kupiliśmy lub nie obraliśmy migdałów wcześniej, zalewamy je wrzątkiem. Kurczaka myjemy i kroimy na kawałki (około 3cm), marchew obieramy i kroimy ma kawałki nieco mniejsze niż kurczak, cebule obieramy i kroimy w piórka. Cytrynę parzymy i obieramy z skórki (ja używam obieraczki do ziemniaków, gdyż ta do cytryny daje zbyt małe kawałki), obraną wyciskamy. Oliwki, śliwki i figi kroimy na pół. Przygotowujemy marynatę – łączymy oliwę, miód, posiekany czosnek, pieprz, gorczycę, paprykę, kurkumę, imbir – powinna powstać pasta, do której dolewamy dwie łyżki wody. W naczyniu do tajine* umieszczamy kurczaka, marchew, cebulę, rodzynki, śliwki, figi i daktyle, równomiernie zalewamy marynatą i  mieszamy. Posypujemy pietruszką, układamy kawałki skórki z cytryny, połamane na kawałki laski cynamonu, oliwki. Zalewamy wodą, przykrywamy i pieczemy godzinę w 180° C. Czas może się nieco różnić w zależności od posiadanego piekarnika. Podajemy posypane posiekana pietruszką oraz obranymi, sprażonymi migdałami. Tradycyjnym dodatkiem do tajine jest kus-kus.

*Jeśli nie posiadamy naczynia do Tajine, potrawę można przygotować w żaroodpornym półmisku, przykrywając go szczelnie folią aluminiową podczas pieczenia.

0 komentarze:

Prześlij komentarz