środa, 19 stycznia 2011

Tort makowy z masą kawową



Ciasto:
8 jaj
250g cukru-pudru
250g maku
wanilia
skórka z cytryny
1 łyżka miodu
60g bułki tartej
20g masła do smarowania formy
20g bułki tartej do smarowania formy
1l mleka
2-5 szt migdałów
100g orzechów włoskich

Masa kawowa:
3 jajka
200g cukru
30g kawy naturalnej lub 10-20g kawy rozpuszczalnej
250g masła
1 kieliszek spirytusu

Tortownicę posmarować masłem, wysypać tartą bułką. 1l mleka ugotować, wrzucić mak - 30 minut na malutkim ogniu i przekręcić 3 razy przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem, ubić pianę z białek. Do żółtek dołożyć mak, białka, bułkę tartą, wanilię, miód, skórkę z cytryny, zmielone migdały. Lekko wymieszać, wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 180C, 40minut. Gdy się upiecze, odstawić do ostygnięcia.
Masa - utrzeć masło, żółtka ubić z cukrem i połączyć z masłem, dodać wanilię. Przyrządzić 125ml mocnego naparu kawy. Do masy dodawać kawę po parę kropel, cały czas mieszając, uważać by się nie wzarzyła .
Zimny biszkopt przekroić na dwie części, najłatwiej nitką. Przełożyć częścią masy, z wierzchu posmarować resztą masy i posypać posiekanymi orzechami.

0 komentarze:

Prześlij komentarz