sobota, 15 stycznia 2011

Pikantny rosół

Pikantny rosół
(10 porcji)

1 kurczak
3 litry wody
2 cebule
4-6 marchewki ( w zależności od wielkości)
2-3 łodygi selera naciowego lub 1/2 selera
4-6 korzenie pietruszki
5cm dokładnie umytej skórki z cytryny
1/2 pora (chyba że mały to cały)
2-3 ząbki czosnku
6 goździków
2 papryczki chili (mogą być suszone)
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
Szczypta kurkumy lub szafranu
Sól
Ewentualnie: kość cielęca, wołowa lub wieprzowa (200g) + łyżeczka masła

Przygotować bardzo duży garnek. Porąbać kość na mniejsze kawałki. Kurczaka przepołowić, umyć. Marchew, pietruszkę, seler, por obrać i pokroić na mniejsze kawałki (około 5cm).Cebulę obrać z pierwszej, brudnej warstwy wbić w nią goździki. Posiekać chili.
Do nagrzanego garnka wrzucić masło, podsmażyć na nim kości. Zmniejszyć do minimum ogień, włożyć kurczaka, warzywa, zalać wodą, wsypać przyprawy (prócz soli). Rosół powinien się gotować 1,5-2 godziny pod przykryciem na malutkim ogniu – w ten sposób ograniczymy do minimum szumowiny. Po ugotowaniu, zestawiamy z ognia, odszumowujemy, solimy, pozwalamy by rosół wystygł w warzywami i kurczakiem w środku.
Rosół najlepiej podawać z kluskami lanymi (jajko wymieszać z dwiema łyżkami mąki i szczyptą soli) oraz ugotowanymi plastrami marchwi, przybrany posiekaną natką pietruszki.
Jeżeli z warzyw planujemy zrobić sałatkę jarzynową, nic nie stoi na przeszkodzie by do innych warzyw na początku dodać 2 ziemniaki!

0 komentarze:

Prześlij komentarz