Sałatka ziemniaczana
Składniki:
500g ziemniaków
150g boczku
1 łyżeczka oleju (chyba że boczek jest tłusty)
1 cebula
1/2cytryny
5 łyżek gęstej śmietany (najlepiej 18%)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
szczypiorek (najlepiej cienka odmiana)
sól, pieprz, szczypta cukru pudru
Ugotować ziemniaki w mundurkach po ostudzeniu obrać i pokroić w pasterki. Boczek pokroić i usmażyć na skwarki na oleju, zdjąć boczek z patelni i na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w piórka cebulę – zeszklić i podlać sokiem z cytryny. Połączyć śmietanę z musztardą i szczyptą cukru pudru. W misce ułożyć kolejno ziemniaki, boczek z cebulą, polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz