czwartek, 20 stycznia 2011
Makaron Carbonara
1/2 paczki pappardelle lub 1/4 paczki spaghetti / tagliatelle
150ml śmietanki 9%
2 żółtka
20g sera typu parmezan
100g boczku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Bazylia i parmezan do dekoracji
Nastawiamy wodę na makaron.Kroimy boczek na 1-2cm kawałki, siekamy czosnek. Boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy woda się zagotuje, wrzucamy makaron - gotujemy, aż będzie gotowy. Na patelnię wrzucamy czosnek, po minucie dodajemy śmietankę i zmniejszamy ogień do minimum. Dodajemy żółtka i ser - mieszamy. W razie potrzeby dolewamy więcej śmietanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerze wykładamy porcję makaronu, następnie porcję sosu, dekorujemy bazylia i parmezanem - jeśli mamy ser w kawałku polecam zetrzeć kawałki nie na tarce, ale obieraczką do warzyw.
Podany przepis, jest na dwie osoby, jeśli gotujemy dla większej ilości, carbonara ma jedną ważną zasadę, tyle żółtek, ile osób przy stole!
ps. ponieważ za oknem mróz, moje lenistwo i temperatura domu, wygrały z pragnieniem posiadania bazylii - na zdjęciu pietruszka :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz