sobota, 15 stycznia 2011

Kukurydzianka



Kukurydzianka
(na 6 dużych lub 8 mniejszych porcji)

100g boczku
2 łyżki masła
2 duże cebule
2 łyżki maki
1 litr bulionu z kurczaka
2 duże ziemniaki
1/2 szklanki mleka
1/2szklanki śmietany(18%)
2 puszki kukurydzy
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
1/2 pęczka szczypiorku (wraz z dymkami)
Duża czerwona papryka
Łyżka posiekanej natki pietruszki do przybrania

Boczek kroimy na 3cm plasterki (duże skwarki). Siekamy cebulę. Ziemniaki kroimy na 2cm kostkę. W dużym garnku podsmażamy boczek – aż się wytopi tłuszcz, około 4 minut. Dorzucamy cebulę, smażymy pod przykryciem około 10 minut, mieszając od czasu do czasu by nie przypalić. Wsypujemy mąkę i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dolewamy bulion, wrzucamy ziemniaki i gotujemy aż kartofle zmiękną (10-12 minut). Mieszamy mleko z śmietanką, dolewamy do zupy i wrzucamy odsączoną kukurydzę. Gotujemy kolejne 7 minut.
Paprykę kroimy w 1cm kostkę, szczypiorek i dymki siekamy. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy zupę gorącą, przybraną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. HIT!!! Zawsze się udaje, każdemu smakuje, wystarcza za cały obiad :)

    OdpowiedzUsuń