sobota, 15 stycznia 2011

Placuszki greckie


Greckie placuszki

1kg ziemniaków
200g sera feta
6 dymek - lub 1 średnia cebula
Pęczek posiekanego koperku
2 jajka
Sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4 łyżki mąki
6 łyżek oliwy

Umyć i ugotować w mundurkach ziemniaki. Przestudzić, obrać i sprasować lub ugnieść, na jednolitą masę w dużej misce lub garnku. Fetę pokruszyć na drobne kawałeczki, cebulki, czosnek i koperek drobniutko posiekać. Rozbełtać jajka – to jest wymieszać widelcem żółtka z białkiem. Wycisnąć sok z cytryny, polać nim ziemniaki – dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i ponownie dokładnie wymieszać. Masę chowamy na około godzinę do lodówki. Po wyjęciu robimy z masy nieduże kulki (około 5cm), lekko rozpłaszczamy je nadając im formę mini-kotletów, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, smażymy placuszki – z obu stron, aż się zrumienią na złoto. Z patelni wykładamy na talerz z papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

0 komentarze:

Prześlij komentarz