sobota, 15 stycznia 2011

Filet z indyka z owocami



Filet z indyka z owocami

Pierś indyka (około 1 kg)
50 ml żubrówki lub innej wódki ziołowej
100 ml wody
1 świeża pomarańcza
12 suszonych moreli
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła

Pierś indyka umyć, wysuszyć i natrzeć kolejno: solą, tymiankiem i rozmarynem, alkoholem, na końcu oliwą. Odstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Nagrzać piekarnik do 180°C. Przygotować naczynie żaroodporne, wlać do niego wodę, ułożyć indyka.. Na filecie ułożyć małe kawałki masła, morele oraz startą skórkę z pomarańczy. Przykryć folią aluminiowa i włożyć do piekarnika. Pieczemy godzinę, w trakcie pieczenia mięso obracamy co 15 minut i oblewamy sosem. Ostatnie 15 minut pieczemy bez folii, tak by skórka się przyrumieniła. Po godzinie filet wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kolejne 15 minut nie wyjmując z naczynia. Gdy mięso ostygnie kroimy na 1,5 cm plastry w poprzek włókien. Podgrzewamy w garnku, w sosie z pieczenia. Podajemy z plasterkami pomarańczy i sosem. Można również podać z brzoskwiniami, żurawiną i pieczonymi burakami.

0 komentarze:

Prześlij komentarz