piątek, 14 stycznia 2011

Niezbędnik kuchenny - czyli co każdy w kuchi mieć powinien

Ostatnio moja znajoma przeprowadzała się, do swojego pierwszego, prywatnego mieszkania. Wcześniej, wynajmując, nie wyposażała kuchni, teraz będąc dumna posiadaczką własnych czterech kątów, zapytała co powinna kupić.
W ten oto sposób powstał mój niezbędnik kuchenny - podkreślam, iż jest mój, ponieważ każdy z nas ma inne preferencje.
Lista w miarę tworzenia, została podzielona na rzeczy podstawowe (czyli te bez których nie wyobrażam sobie codziennego funkcjonowania w kuchni), dodatkowe (choć można sobie bez nich poradzić, to znacznie ułatwiają i przyśpieszają tworzenie potraw) oraz luksusowe (nie zawsze drogie, często zupełnie zbędne, jednak dają wiele radości pasjonatom). Oczywiście dóbr luksusowych, które nie są nam potrzebne lub na które nas nie stać, jest mnóstwo, więc w tym punkcie po prostu zamieściłam to, co sama posiadam lub posiadać bym chciała.  

Ponad to, lista ta nie zawiera naczyń do serwowania dań - tj. talerzy, pater, sztućców itd - gdyż uznaję to, za zupełnie osobny temat.
Kupując sprzęt do kuchni, nie zawsze musi być on wybitnej jakości, jednak zawsze sprawdzam, czy można daną rzecz myć w zmywarce, nawet jeśli takowej nie posiadacie, może będziecie posiadać w przyszłości - po co wyposażać kuchnię dwukrotnie?


Rzeczy podstawowe:
  • Nóż - minimum to dla mnie 3 sztuki: duży (ciężki, płaski do krojenia i siekania, nawet miażdżenia), średni (długości stołowego, do kroje mniejszych rzeczy, obierania, smarowania), z ząbkami (do chleba, pomidorów)
  • Deska - duża drewniana, średnia i mała plastikowa.
  • Patelnia - duża do mięsa, mała do sosów, jajecznicy.
  • Garnek - optymalnie 3 wielki (rosół, impreza) średni (zupa, makaron), mały (sosy, podgrzewanie 1 porcji).
  • Obieraczka do warzyw - wiem, że można nożem, ale ja po prostu nie umiem!
  • Otwieracz do puszek/ konserw + korkociąg - ze względów oczywistych i towarzyskich.
  • Tarka - najlepiej metalowa, wielostronna, z gumową podstawą.
  • Zestaw plastikowych łyżek i łopatek - wiem drewniane są bardziej eko, ale nie nadają się do zmywarki!
  • Szczypce - do odcedzania makaronu, dzielenia na porcje, do przekładania rzeczy na patelni/grillu, najlepiej plastikowe.
  • Duże, metalowe sitko - do odcedzania, przesiewania, jak trzeba można użyć do gotowania na parze (plastik się stopi).
  • Łapki do trzymania gorących rzeczy - mogą być nawet materiałowe małe, grube szmatki.
  • Pojemnik z miarką - najlepiej by miarka miała ml oraz g na mąkę i cukier.
  • Pojemnik na sól i młynek do pieprzu - nie mylić z solniczką i pieprzniczką. Pojemnik powinien być szczelny, najlepiej z uchylnym wieczkiem, by łatwo było sięgać po sól.
  • Tłuczek - ciężki, dwustronny.
  • Wałek - ciężki, polecam te z marmuru lub napełniane wodą.
  • Pudełko na przyprawy i inne produkty suche - może być nawet po lodach, jeśli ma odpowiednią szerokość.
  • Tortownica - jeśli ma wystarczającą średnicę (...cm), może zastąpić wszystkie inne blachy oraz naczynia żaroodporne.
  • Metalowa miska + łyżki do sałaty - miski oczywiście będziemy używać nie tylko do sałaty, ale również do wyrabiania ciast,blanszowania,mieszania itd.
  • Plastikowe pojemniki w różnych rozmiarach - zestaw takich pojemników można już kupić za kilkanaście złotych, niezastąpione przy utrzymywaniu porządku w lodówce, przewożeniu żywności, zamrażaniu.
  • Mikser/Blender - nie lusi być markowy, w hipermarketach już od 40zł można kupić.
  • Nożyczki.
  • Fartuch, ścierki.

Rzeczy dodatkowe
  • Łopatka do sera.
  • Waga - elektroniczna, czy mechaniczna - obojętnie byleby można zerować licznik - nie trzeba siedzieć z kalkulatorem dodając wagę kolejnych produktów.
  • Naczynia żaroodporne - często potrawy z nich są smaczniejsze, a obecne wzornictwo sprawia, że nie musimy przekładać na półmiski.
  • Kukułcze jajo - nie tylko ułatwia otrzymanie idealnego miękkiego jajka, ale oszczędza energię, zwykle zbyt długo gotujemy jajka by były "na twardo".
  • Rozeta do gotowania na parze - regulowana, pasuje do różnej wielkości garnków, niestety zazwyczaj metalowa, nie nadaje się do teflonu. Jak ktoś widział silikonową, proszę o informację! Wiem, że najlepsze są koszyki bambusowe, ale nie można ich myć w zmywarce :/
  • Trzepaczka - oczywiście zazwyczaj, gdy mamy coś ubić korzystamy z miksera, jednak trzepaczka jest niezastąpiona jeśli mamy napowietrzyć mąkę lub mieszać sos beszamelowy.
  • Praska do ziemniaków - ukochany gadżet lubiących puree.
  • Lejek.
  • Wyciskacz czosnku - lepiej czosnek siekać, ale nie zawsze się chce, albo ma się czas.
  • Pojemnik do przechowywania czosnku - naprawdę przedłuża żywotność czosnku.
  • Blacha z rusztem - większość z nas lubi pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką, wtedy ruszt bardzo ułatwia sprawę.
  • Przykrywka do smażenia - dla tych, którzy nie wiedzą wygląda to jak płaskie sitko z rączką.
  • Silikonowa mata - zastępuje papier do pieczenia i nie tylko.
  • Minutnik.
  • Chlebak ceramiczny - z moich obserwacji, pieczywo dłużej utrzymuje w nim świeżość, poza tym łatwiej go myć.
  • Podstawka pod gorące naczynia.
  • Pędzel silikonowy- przydatny, a łatwiej się myje niż tradycyjny.
  • Patelnia grillowa / grill - szczególnie dla osób promujących zdrową dietę.
  • Plastikowe spinacze do woreczków.
  • Spoon rest - czyli podkładka pod brudną łyżkę, widelec lub cokolwiek czym mieszamy.
  • Pipeta - jeśli często pieczemy, szczególnie mięsa.
  • Termometr - przydatne dla osób, które często nie są pewne czy powinny już wyjąć potrawę z piekarnika.
  • Dodatkowe wyposażenie kuchenne - bateria z wyciąganą wlewką, dobre oświetlenie nad blatem, reling.
  • Łyżka do lodów.
  • Nóż do pizzy.
Rzeczy luksusowe
  • Silikonowe foremki do muffinek
  • Fondue
  • Tajine
  • Maszynka do robienia makaronu - w tym pierożków
  • Mini palnik gazowy
  • Brytfanna do pieczenia ryb
  • Suszarka do sałaty.
  • Elektryczna ostrzałka do noży.

0 komentarze:

Prześlij komentarz