sobota, 15 stycznia 2011

Leczo węgierskie tradycyjne

Leczo węgierskie tradycyjne

1-1,5 kg papryki żółtej
1 kg cebuli (najlepiej czerwonej)
3 dorodne pomidory
5-6 łyżek czerwonej papryki słodkiej w proszku
1 płaska łyżka ostrej papryki w proszku
25 dkg kiełbasy o zdecydowanym smaku (najlepiej czosnkowa)
8 jajek
Sól, woda, olej, cukier

Jajka gotujemy na twardo. Posiekać cebule jak najdrobniej, następnie należy ją zeszklić na gorącym tłuszczu (około 7 minut). Zestawiamy garnek z ognia (to ważne inaczej papryka zgorzknieje) i sypiemy paprykę w proszku. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry, kroimy i posypujemy szczyptą cukru. Dodajemy do garnka, wstawiamy powrotem na gaz. Mieszamy. Do garnka dorzucamy pokrojoną w grube plastry kiełbasę, pokrojoną w duże kawałki paprykę i dolewamy 1 szklankę wody. Delikatnie mieszamy, zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy 20 minut. Zdejmujemy pokrywkę, jeśli potrawa nie jest gęsta, zostawiamy na małym ogniu, by odparowała do momentu, gdy zgęstnieje. Podawać na jajkach pokrojonych w ćwiartki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz