sobota, 15 stycznia 2011

Zupa rybna

Zupa rybna
(8 porcji)

500g chińskiej mieszanki warzywnej na patelnię
300g filetu z świeżego łososia lub pstrąga
10g grzybów mun ( o ile nie zawierała ich mieszanka)
1 opakowanie makaronu ryżowego cienkiego
1 pęczek kolendry ( ewentualnie pietruszka)
3l bulionu warzywnego
1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1/2  łyżeczki chili
1 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu białego lub zielonego

Jeśli filet kupiliśmy ze skórą, odcinamy ją bardzo ostrym nożem, uważając by odciąć jak najmniej mięsa ryby. Rybę kroimy w 3cm kostkę. Przygotowujemy bulion, można z włoszczyzny – wtedy przecedzamy lub z kostki, doprowadzamy do wrzenia. Do bulionu dodajemy mieszankę chińską, czosnek, chili, imbir, paprykę. Gdy warzywa zmiękną wyciskamy do bulionu cytrynę, wrzucamy rybę, zmniejszamy ogień. Gotujemy 7 minut, doprawimy sosem rybnym, sojowym oraz pieprzem. Wyłączamy gaz, dodajemy makaron i trzymamy na ciepłym palniku około 5 minut, aż makaron zmięknie. Podajemy z całymi gałązkami kolendry lub z posiekana natką pietruszki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz