sobota, 15 stycznia 2011

Marynowane oliwki

Marynowane oliwki

250g oliwek (najlepiej czarnych)
1 gałązka świeżego oregano – można zastąpić ˝ łyżeczki suszonego oregano
1 gałązka świeżego tymianku – można zastąpić ˝ łyżeczki suszonego tymianku
˝  łyżeczki suszonego rozmarynu
1 liść laurowy
˝ łyżeczki nasion kopru włoskiego
˝  łyżeczki świeżo zmielonego kminku
˝ świeżej papryczki chili (bez pestek)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy


Posiekać chili, oregano, tymianek. Sprasować czosnek – można rozetrzeć go nożem. Skruszyć liść laurowy w moździerzu, w którym również możemy rozetrzeć kminek i nasiona kopru włoskiego (jeśli nie mamy młynka do przypraw). Wymieszać wszystkie przyprawy, obtoczyć w nich oliwki, zalać oliwą. Odstawić na kilka godzin by się marynowały, najlepiej na 12-20 godzin do lodówki, z której wyjąć na godzinę przed podaniem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz