sobota, 29 stycznia 2011

Dyniowe gnocchi z kurkami


Dynia ważąca około 1 kg
2 szklanki mąki tortowej
Paczka sera typu parmezan 40g
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
3 łyżki masła
1 posiekana cebula
200g kurek
1/2 pęczka koperku
Parmezan lub ser typu parmezan do posypania
Sól, pieprz

Nagrzej piekarnik do 200C, przekrój dynię na pół, usuń pestki. Do każdej połówki nalej łyżeczkę wody, przykryj folią aluminiową i piecz około 40 minut. Wystudź, wyjmij miąższ i zrób z niego puree, odłóż 1/4 szklanki puree na bok.
Na blat wysyp mąkę, dodaj po łyżeczce soli i gałki muszkatołowej. dodaj dynię i ser. Zagniec na jednolitą masę, ale nie zbyt długo - nie należy "męczyć" ciasta.
Podzielić na 6 części, zrobić z nich wałek, pokroić na kluski.Jeśli nie gotujemy ich natychmiast, należy przykryć czystą ścierką. Kluski gotujemy w dużym garnku w osolonym wrzątku, około 4 minuty.
Na maśle podsmażamy cebulkę, dodajemy kurki, solimy i pieprzymy, zmniejszamy ogień i przykrywamy - dusimy 5-10 minut. Odkrywamy, dodajemy resztę dyni, mieszamy by nadmiar płynu odparował.
Ugotowane gnocchi podajemy z sosem kurkowym, posypane koperkiem i parmezanem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz